Huma Qureshi Biografi

Handla om

Huma Saleem Qureshi, mer känd under sitt manusnamn, Huma Qureshi är en indisk modell och filmskådespelerska som främst arbetar i Bollywoods filmindustri. Skådespelerskan, som är känd för att gestalta excentriska och djärva roller, gjorde sin debut i det tvådelade kriminaldramat Gangs of Wasseypur och Gangs of Wasseypur 2. Filmen regisserad av Anurag Kashyap var en kommersiell hit och kritikerrosad. Hennes fantastiska prestation i filmen vann henne flera nomineringar, inklusive bästa kvinnliga biroll och bästa kvinnliga debut vid Filmfare Awards.

Huma Qureshi Biografi

Tidigt liv

Huma Qureshi föddes i en typisk muslimsk familj i New Delhi. Hennes far Salem Qureshi är en krögare som äger en kedja av restauranger som heter Saleem’s och hennes mamma Ameena Qureshi är en hemmafru. Skådespelerskan har tre bröder, Naeem Qureshi, Haseen Qureshi och Saqib Saleem, som också är en skådespelare i Bollywood.

Skådespelerskan fick sin kandidatexamen i historia honours från Gargi College, University of Delhi. Medan hon studerade på college gick skådespelerskan med i teatergruppen Act 1 och uppträdde i olika teaterproduktioner. Innan hon började sin karriär inom filmbranschen arbetade hon med flera icke-statliga organisationer och assisterade en dokumentärfilmare. 2008 flyttade hon till Mumbai för att göra en karriär inom film och provspelade först för en film som heter Junction men filmen gjordes aldrig. Senare skrev skådespelerskan på ett tvåårskontrakt med Hindustan Unilever för att synas i deras olika reklamfilmer. Hon dök upp i annonser för olika produkter som Nerolac med Shah Rukh Khan, Samsung Mobile tillsammans med Aamir Khan, Vita Marie, Pears Soap, Mederma Cream och Saffola Oil. Det var under inspelningen för en Samsung Mobile som Anurag Kashyap imponerades av hennes skådespelarförmåga och spelade henne i hans film, Gangs of Wasseypur.

Tidigt liv

Filmkarriär

Huma Qureshi skulle göra sin debut i en tamilsk film, Billa II mot Ajith Kumar. Filmens regissör, ​​Chakri Toleti, provspelade mer än 700 flickor för filmen och valde Huma Qureshi att spela huvudrollen. Men eftersom filmen blev försenad, valde hon bort och gjorde så småningom sin debut i Anurag Kayshaps Gangs of Wasseypur. Även om skådespelerskan hade en liten roll i filmen, uppskattades hennes framträdande som Mohsina, stödhustru, till sin kriminella make Faizal Khan, spelad av Nawazuddin Siddiqui, mycket av kritiker. Govind Nihalani, en känd filmkritiker gjorde en jämförelse med förra skådespelerskan Smita Patil och sa att hon är tillräckligt bra skådespelerska för att stå ifrån mängden och hålla sig.

Filmen, som hade premiär vid den 65:e filmfestivalen i Cannes, fick positiva kritiker. Efter framgångarna med Gangs of Wasseypur återupptog skådespelerskan sin roll som Mohsina i den andra delen av den tvådelade serien, Gangs of Wasseypur II (2012). Filmen var både en kommersiell och kritisk hit. Samma år skrev skådespelerskan på ett trefilmskontrakt med Anurag Kashyap och hennes första film under kontraktet var Sameer Sharmas romantiska komedi Luv Shev Tey Chicken Khurana. Hon rollades mittemot Kunal Kapoor och skrev rollen som en eldig Punjabi-tjej.

Hennes nästa film, Ek Thi Daayan, släpptes 2013 och hon spelade rollen som en häxa. Filmen med Emraan Hashmi, Konkona Sen Sharma och Kalki Koechlin fick också blandade recensioner men den var en kommersiell hit. Skådespelerskan medverkade därefter i en kortfilm, som heter Sujata, regisserad av Anurag Kashyap. Filmen visades på den indiska filmfestivalen i Los Angeles och för sin briljanta prestation i filmen fick hon ett Special Mention Award vid ceremonin.

2013 medverkade skådespelerskan i undervärldsdramat, D-Day, regisserad av Nikhil Advani. Filmen som hade en ensemblebesättning inklusive Irrfan Khan, Arjun Rampal, Shruti Haasan och Rishi Kapoor var ett kommersiellt misslyckande men Humas prestation uppskattades mycket av kritikerna. Året därpå dök skådespelerskan upp i Dedh Ishqiya, en uppföljare till filmen Ishqiya från 2010. Filmen regisserad av Abhishek Chaubey innehöll också Madhuri Dixit, Naseeruddin Shah och Arshad Warsi. Filmen samlade in över 27 crore INR över hela världen och Humas roll som följeslagare till en lurendrejeri, spelad av Madhuri Dixit, vann hennes beröm från kritiker.

Filmkarriär

2015 dök Huma upp i Sriram Raghavans kriminalthriller Badlapur. I filmen, som också medverkade, Varun Dhawan, Nawazuddin Siddiqui och Divya Dutta såg skådespelerskan spela rollen som en prostituerad och kärleksintresset hos en bedragare som spelas av Siddiqui. Filmen blev kritikerrosad och Qureshi fick en nominering för bästa kvinnliga biroll vid Filmfare Awards samma år. Samma år filmdebuterade skådespelerskan Marathi med Highway i regi av Umesh Kulkarni. Filmen var en genomsnittlig hit och den fick blandade recensioner. 2016 gjorde skådespelerskan sin Malayalam-debut med Uday Ananthans White tillsammans med Mammootty. När filmen släpptes gick det ganska bra i biljettkassan. I sin första release 2017 samarbetade skådespelerskan med regissören Subhash Kapoor i den indiska svarta komedifilmen Jolly LL.B 2, den andra delen i Jolly LLB-serien. Filmen med Akshay Kumar, Annu Kapoor och Saurabh Shukla fick genomsnittliga kritiska recensioner och klarade sig hyfsat i biljettkassan. Hennes andra anmärkningsvärda verk inkluderar Dobaara: See Your Evil (2017), Kaala (2018), Leila (2019), Army of the Dead (2021) och Bell Bottom (2021).

Leave a Reply

Your email address will not be published.