Kangana Ranaut Biografi

Handla om

“Min framgång är min ljuva hämnd mot kontroverser.”

Även om Kangana Ranaut inte har någon närvaro på sociala medier, har hon lämnat ingen sten ovänd för att styra över internet med vare sig sina prisbelönta framträdanden, sin on-point-stil eller sina extremt kontroversiella uttalanden. Kangana har alltid varit en rebell och bestämde sig för att fly från sitt hus för att fortsätta sin karriär inom skådespeleriet, ett karriärval som hennes far inte var särskilt nöjd med.

Den tonåriga Kangana som kom från en liten stad på Bhambla i Himachal Pradesh visste inte att hon en dag skulle styra Bollywood, med anmärkningsvärd prestation i filmer som Queen och Tanu Weds Manu Returns. Förutom skådespeleri är Kangana känd för sitt modesinne och lanserade sin begränsade klädlinje Marquee med modemärket Vero Moda.

Kangana Ranaut Biografi

Tidigt liv

Kangana Ranaut föddes den 23 mars av Amardeep Ranaut, en affärsman, och Asha Ranaut, en skollärare. Hon har en äldre syster Rangoli Ranaut, som också är hennes chef, och en yngre bror Akshat Ranaut. Hon studerade vid DAV-skolan i Chandigarh, och efter att ha avslutat sin skolgång fortsatte hon att studera på ett college i Shimla där hon valde naturvetenskap som sitt kärnämne. Hennes familj insisterade på att hon skulle bli läkare och därför förberedde sig Kangana för All India Pre-Medical Test. Men efter att hon misslyckades i sitt kemiprov på college, omprövade hon sina karriärmöjligheter och bestämde sig för att flytta till Delhi för ett år. Trots hennes fars ogillande av hennes plan, var Kangana bestämd på sitt beslut, vilket till slut ansträngde hennes förhållande till hennes far.

Efter att ha flyttat till Delhi fortsatte Kangana sin modellkarriär efter att Elite Modeling Agency upptäckt henne, men hon blev snart uttråkad av det eftersom det saknade utrymme för kreativ frihet. Därefter gick hon med i teatergruppen Asmita, där hon fick möjlighet att utbilda sig under välrenommerade teaterchefen Arvind Gaur. Hon fick ett tydligt perspektiv på livet och insåg att hon ville bli en Bollywood-skådespelerska, varefter hon flyttade till Mumbai igen, mot sin familjs vilja. Hon sågs första gången på bioduken i Anurag Basus 2006 års release Gangster tillsammans med Emraan Hashmi och Shiney Ahuja. Hon försonades med sin familj först 2007.

Tidigt liv

Privatliv

Under sina kämpiga dagar var Kangana i ett förhållande med Aditya Pancholi, som är en gift man med barn och även tjugo år äldre för henne. De bodde tillsammans innan de bestämde sig för att skiljas åt. Strax efter att ha gjort slut med honom, blev Kangana förälskad i sin Raaz-motspelare Adhyayan Suman. De två dejtade i ett år, varefter båda bestämde sig för att fokusera på sina respektive karriärer.

Efter att ha dejtat två män från branschen, var Kangana senare i nyheterna för sitt förhållande med den brittiska läkaren och vetenskapsmannen Nicholas Lafferty. De två bestämde sig dock för att sluta av skäl som är mest kända för dem, men man tror att avståndet spelade en stor roll i deras splittring. 2016 kom Kangana upp i rubrikerna med sitt påstådda förhållande med motspelaren och Bollywood-hjärtekrossen Hrithik Roshan, men förhållandet accepterades aldrig officiellt av de två.

Skådespelarkarriär

När Kangana först kom till Mumbai erbjöds hon en roll i producenterna Ramesh Sharma och Pahlaj Nilanis film I Love You Boss. Men projektet lades på hyllan och Kangana sågs av regissören Anurag Basu på ett kafé. Han bad henne sedan att provspela för hans film, men producenten Mukesh Bhattfelt att den sjuttonåriga Kangana var för ung för att gestalta rollen som en alkoholiserad kvinna. Han fortsatte sedan med att kasta Chitrangada Singh, men hon var tvungen att välja bort på grund av datumproblem. Så småningom kom rollen tillbaka till Kangana och hon vann Filmfare Award för bästa kvinnliga debut.

Skådespelarkarriär

Efter framgången med Gangster fick hon rollen för Mohit Suris Woh Lamhe, som var löst baserad på skådespelerskan Parveen Babis liv och hennes otillåtna förhållande med regissören Mahesh Bhatt, där hon porträtterade rollen som en schizofren skådespelerska. Hon fick beröm för sin insats i filmen. Kangana sågs sedan i Madhur Bhandarkars mode efter att ha varit med i Shakalaka Boom Boom, Life in a…Metro och tamilska filmen Dhaam Dhoom. Kangana skrev rollen som en supermodell i Fashion, som också är en drogmissbrukare. Hennes gestaltning av karaktären fick mycket beröm och hon fortsatte med att vinna National Film Award för det.

Anand L. Rais Tanu Weds Manu, 2011, anses vara en game changer för Kangana. Hon sågs spela rollen som en sorglös tjej, till skillnad från hennes tidigare roller. Kangana nådde kommersiell framgång efter Rakesh Roshans sci-fi-film Krrish 3 2013, där hon spelade rollen som en formskiftande mutant. Filmen fortsatte att bli en av Bollywoods mest inkomstbringande filmer genom tiderna.

Efter denna stora kommersiella framgång sågs Kangana i Vikas Bahls drottning för vilken hon också var med och skrev dialogerna. Hennes framträdande i Queen anses vara en av hennes finaste artighet av hennes enkla skådespeleri och dialog. Hon vann både Filmfare Award för bästa kvinnliga huvudroll och National Film Award för bästa kvinnliga huvudroll för Queen. Hon hade tur för tredje gången med National Film Award 2016 med Anand L. Rais 2015 release Tanu Weds Manu Returns, uppföljaren till filmen 2011, där Kangana spelar en dubbelroll. Hon fullkomnade rollerna som både den sorglösa Tanuja och Haryanvi-atleten Kusum.

2017 spelade Kangana tillsammans med Shahid Kapoor och Saif Ali Khan i Vishal Bhardwaj-regissören Rangoon; ett perioddrama som öppnade för blandade recensioner men gav skådespelerskan mycket beröm för sin skildring av den häftiga Julia. Detta följdes av tjuvkomedin Simran, som allmänt togs emot väl. Bland Kanganas andra betydande projekt på senare tid är det historiska dramat Manikarnika: The Queen of Jhansi (2019) där hon skrev titelrollen, den svarta komedithrillern Judgmental Hai Kya (2019) tillsammans med Rajkummar Rao och Panga (2019).

Fakta du aldrig visste om Kangana Ranaut!

 • Kangana Ranaut debuterade i den indiska filmen “I Love You Boss” år 2004.
 • Kangana startade sin bärare som en av de bäst betalda skådespelerskorna i Indien.
 • Hon fick ett antal priser som 3 National Film Awards för bästa kvinnliga biroll för modefilm.
 • Hon var i ett förhållande med Nicholas Lafferty, Ajay Devgan och Hrithik Roshan.
 • Hennes mest favoritmat är Pani Puri, Berry Burst, Daal chawal och hennes favoritresmål är Schweiz.
 • Under de första åren av hennes showbizkarriär stödde inte hennes familj hennes beslut och hon kastades en gång hemifrån utan pengar.
 • Kangana Ranaut ville bli läkare innan hon inledde sin karriär inom showbiz.
 • Hon föddes i en välbärgad Rajput-hyresvärdsfamilj i Himachal Pradesh.
 • Kangana blev utslängd från sitt hus eftersom hon ville gå med i glamourvärlden. Medan hennes mamma ville att hon skulle gifta sig vid 16 års ålder.
 • Hon lämnade sin högskoleutbildning halvvägs för att gå med i Elite Modeling Agency i Delhi 2003, för att bli modell.
 • 2005 attackerades Kanganas yngre syster Rangoli med syra av en man, som gick in i hennes hus som en postanvisningsbud.
 • Kangana är en av de yngsta indiska skådespelerskorna som vann National Film Awards vid en ålder av 22, Bästa kvinnliga biroll för mode (2008).

Leave a Reply

Your email address will not be published.