Sonam Kapoor Biografi

Handla om

Mer än ett decennium sedan hennes skådespelardebut i Sanjay Leela Bhansalis Saawariya (2007) har Sonam Kapoor fortsatt att etablera sig som både en mångsidig skådespelerska och en modeikon. Dotter till den hyllade skådespelaren Anil Kapoor, hon kommer från en familj av Bollywood-trogna som inkluderar producenten Boney Kapoor och skådespelerskan Sridevi. Från en lovande debutant till en av de högst betalda skådespelerskorna i Bollywood, Sonams fenomenala framgång har till stor del drivits av en handfull anmärkningsvärda framträdanden i några fantastiska filmer. Särskilt minnesvärda bland dessa är det romantiska dramat Raanjhanaa (2013), det biografiska sportdramat Bhaag Milkha Bhaag (2013) och den biografiska thrillern Neerja (2016), varav den sista gav henne en särskild juryutmärkelse vid National Film Awards det året. Skådespelerskan, som är känd för sin flamboyanta personlighet utanför skärmen, är också en högljudd anhängare av en mängd olika orsaker, inklusive HBT-rättigheter, medvetenhet om bröstcancer och djurrättigheter.

Privatliv

Sonam föddes i förorten Chembur i Mumbai, som äldsta dotter till Anil Kapoor och Sunita Kapoor den 9 juni 1985. Hon har två yngre syskon – producenten Rhea Kapoor och skådespelaren Harshvardhan Kapoor. Efter skolgång vid Arya Vidya Mandir i Juhu gick hon med på United World College of South East Asia i Singapore för att studera teater och konst. Skådespelerskan hade ursprungligen tänkt göra karriär inom filmskapande efter att ha avslutat sina studier, och hade till och med arbetat som regissörsassistent i Bhansalis hyllade dramafilm Black från 2005. Men ödet hade andra saker planerat för henne.

Debut & inledande år

Sonam gjorde sin långfilmsdebut mot meddebutanten Ranbir Kapoor i det romantiska dramat Saawariya (2007), som misslyckades både kritiskt och kommersiellt trots den höga förväntan kring det. Även om hon därefter medverkade i ganska väl mottagna filmer som Delhi-6 (2009) och I Hate Luv Storys (2010), var skådespelerskans karriär ganska brokig tack vare duds som Mausam (2011) och Players (2012), vilket gjorde båda besvikna. både kritikerna och publiken.

Sonam Kapoor Biografi

Genombrott & Beyond

Det romantiska dramat Raanjhanaa 2013 markerade en vändpunkt i Sonams karriär. Med huvudrollen mot Dhanush, skrev hon rollen som den starka och oberoende men ändå flyktiga Zoya Haider i filmen – en prestation som gav henne många utmärkelser inklusive en Filmfare Award-nominering för bästa kvinnliga huvudroll. Samma år spelade hon mot Farhan Akhtar i det biografiska sportdramat Bhaag Milkha Bhaag (2013) som öppnade för nästan universell kritik och fortsatte med att bli en av de mest inkomstbringande filmerna 2013. Därefter medverkade hon i komedi-dramat Bewakoofiyaan och den romantiska komedin Khoobsurat 2014, varav den senare fick blandade till positiva recensioner och fortsatte med att bli en kassasuccé. Året 2015 visade sig dock vara en besvikelse, då båda hennes släpp – Dolly Ki Doli och Salman Khan-skådespelaren Prem Ratan Dhan Payo – föll platt i biljettkassan.

Sonam Kapoor Biografi

2016 spelade Sonam titelrollen i den biografiska thrillern Neerja, som återgav den upprörande berättelsen från verkligheten om 1986 års Pan Am Flight 73-kapning, som till stor del omintetgjordes av flygvärdinnan Neerja Bhanots modiga motstånd. Hennes fantastiska prestanda i filmen har sedan dess kallats “karriärdefinierande” av både kritiker och publik. Förutom att få ett speciellt omnämnande vid National Film Awards, fick Sonam även Filmfare Critics’ Award för bästa kvinnliga huvudroll för sitt arbete i Neerja.

nyliga projekt

Kapoor-avlingens senaste utgåvor inkluderar den biografiska komedidramat Pad Man (2018), där hon spelade tillsammans med Akshay Kumar och Radhika Apte. Ensemblekompiskomedin Veere Di Wedding och Rajkumar Hiranis Sanjay Dutt-biografi med Ranbir Kapoor i huvudrollen är några av skådespelerskans andra högprofilerade projekt 2018. Hennes släpp 2019 inkluderar The Zoya Factor, regisserad av Abhishek Sharma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.